Последният остров

Корична цена: 14,00 лв

Е-книга цена: 9,00 лв

Прочетете откъс

Автор:Зюлфю Ливанели
Превод:Силвия Димитрова
Дата на издаване:28 февруари 2015
Брой страници:188
Подвързия:меки корици
ISBN:978-619-7067-49-1

Удостоен с наградата "Орхан Кемал" – най-престижното отличие за роман в Турция.

За книгата

Жителите на малък уединен остров живеят в блажено разбирателство и хармония с природата. Но всичко драматично се променя, когато на острова се заселва „бащата на нацията“. Той вече не заема висшия държавен пост, но е запазил навика си – а и умението си – да властва.

Реакция на конкретни политически събития, тази притча, в която героите нямат имена, пресъздава универсалния модел на всяка диктатура. Сред тътена на изстрелите, пукота на опожарената гора и красъка на чайките отеква предупреждението, че тиранията може да унищожи и най-задружното човешко общество. И че тоталитарната власт се нуждае не само от диктатор, но и от наивници, които безропотно да го последват.

„Последният остров“ донася на Ливанели най-престижната турска награда за роман на името на Орхан Кемал.

За автора

Зюлфю Ливанели е една от емблематичните личности на съвременна Турция. Той не е от съзерцателния тип интелектуалци. Трудно е да се определи кое допринася повече за огромната му популярност – многоликата творческа дабра или силната гражданска позиция.

Ливанели е едва 25-годишен, когато превратът в Турция от 1971 г. го принуждава да емигрира. След като живее в Швеция, Франция и Гърция, през 1984 г. се завръща в родината си. Творец с много таланти, той бързо става известен с изявите си като писател, публицист, композитор и филмов режисьор.

Писателският му дебют е през 1978 г. със сборник разкази. Първият роман на Ливанели „Тръпка в окото на пепелянката” излиза през 1996 г. и получава Балканската литературна награда. Международна известност му носи и романът ”Щастие” (2002 г.). През 2007 г. най-голямата книжарска верига в света „Барнс енд Нобъл” му присъжда наградата си за откриване на нов голям писател. Две години по-късно Ливанели получава и наградата „Орхан Кемал“ -най-престижното турско отличие за роман. След излизането си през 2011 г. книгата „Серенада” става феномен и вече надхвърля 300 хиляди продажби. „Историята на моя брат” пък е най-успешното заглавие от художествената литература на Турция за 2013 г.

Освен „Серенада“ и „Историята на моя брат“, издадени от КНИГОПИС, в България са преведени също и романите „Тръпка в окото на пепелянката“ и „Щастие”.

Създадените от Ливанели над триста песни и музиката за тридесет филма му носят огромно признание. Носител е на много награди, сред които Наградата за най-добър композитор на песенния фестивал Сан Ремо 1999 г. и награда за цялостен принос на филмовия фестивал „Златен портокал” в Анталия. Музикалните му произведения са издавани в много европейски страни и в САЩ. Ливанели е и режисьор на четири филма, от които с най-много награди е „Мъгла”, създаден през 1988 г.

От 1996 г. Ливанели е Посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

Нагоре