Интервю с Джеймс Боуен

Джеймс Боуен даде интервю специално за вестник „Всичко за семейството“ . Ето откъс от него, предоставен ни любезно от журналистката Вера Дачева. Цялото интервю, придружено от разказ за живота на Джеймс преди Боб и заедно с Боб, ще излезе в броя на „Всичко за семейството“ от 21 март 2013 г.

1. Какво ще посъветвате отчаяните хора, които не са имали късмета да срещнат Боб? Как биха могли те да променят живота си?

Ако се сблъскат с проблемите, пред които аз се изправих, докато бях бездомен и зависим от наркотиците, съветът ми към тях е да потърсят помощ. Ако чувстват, че пропадат и се нуждаят от подкрепа, да не се страхуват да я потърсят. Да не чакат тя да се появи от нищото. Друго важно нещо, което трябва да запомнят, е никога да не губят надежда. Това, което аз научих, е, че докато сме живи, има надежда, дори и в най-тежките мигове.

2. Казвате, че сте научили много уроци от Боб. Кой от тях е най-важният?

Най-важният урок, на който той ме научи, е себеотрицанието. Прекалено дълго време, докато бях зависим от наркотиците бездомник, собственото ми оцеляване беше единственото, за което можех да мисля. Боб ми подари отговорността за друго същество и ме направи по-добър човек. Сега мисля за него и за приятелите си много повече отпреди.

Нагоре